dilluns, 5 d’octubre del 2009

George Kingsley Zipf

Direm que la probabilitat d'aparició d'una paraula ( Px ) és aproximadament u dividit per l'ordinal de la seva posició de major a menor repetició. Amb això si per exemple una paraula està en segona posició, voldrà dir que la probabilitat d'aparició és d'un mig en relació al primer. En un futur el mestre Mandelbrot precisarà més la fórmula, però per aquest article és suficient. La importància d'aquesta aproximació rau en què si agafem un conjunt gran de paraules descobrim que les que utilitzem més són un conjunt molt petit. Gairebé tot articles, preposicions i verbs. Gairebé un 20% de les paraules les utilitzem un 80% dels cops o més!!

Així doncs... a què esperem a crear una llengua minimalista i universal? O a aprendre la mínima expressió de les grans llengües? Algú sap quina és? I no és en caràcter substitutori sinó d'eficiència lingüística...


1 comentari:

  1. Personalment em nego a que acabem desetimant el 80% de les paraules... I soc el primer en reconèixer que moltes d'aquest 80% no dec saber ni què volen dir!

    ResponElimina