dimecres, 21 de gener del 2009

Servidor correu electrònic

Actualment els correus electrònics són la farina que sustenta el pastís del món. Cada segon viatgen per la xarxa milions de textos esperant ser visualitzats, i si pot ser contestats amb la màxima celeritat. Però com podem crear-nos el nostre propi servidor de correu electrònic emulant un ISP? 

Com sempre compto que utilitzem com a sistema operatiu una distribució debian lliure o derivats. En ella hem d'instal·lar dues aplicacions bàsiques. 

  • Postfix:  És un aplicatiu que interpreta les comandes SMTP que conté un correu electrònic. No cal oblidar que un correu no és res més que un text pla, amb una estructura i unes comandes determinades que indiquen què n'hem de fer. Doncs això és el que fa aquest programa. Quan arriba un correu o bé n'enviem un, ens gestionarà aquest fitxer de text, enviant-lo al servidor destí o a la bústia d'entrada de la persona indicada. És important tenir en compte que la majoria de SMTP només permetran enviar correus a persones identificades ( per evitar spam ) i de la mateixa manera generarà un relay (o reenviament de correu ) amb contrasenya i així ho haurem de configurar si volem obtenir un correcte funcionament. 

  • Dovecot: Aplicatiu que ens permet gestionar els protocols POP3 i IMAP. Aquests protocols només fan referència a les bústies d'entrada. El protocol POP3 permet descarregar correus a un aplicatiu de correu electrònic i el protocol IMAP ens permetrà a més de descarregar els correus, tenir-los organitzats amb carpetes. Un cop tenim aquesta capa per sobre del postfix, podem consultar els nostres correus amb els aplicatius més comuns com l'outlook o el thunderbird. 
Amb aquestes aplicacions ja podem gestionar correctament un servidor de correu electrònic i utilitzar-lo pels nostres correus personals. 

1 comentari:

  1. Mmmmhh... Seguiré explotant els recursos de l'usuai final. Jejeje :D

    ResponElimina