dimarts, 18 de novembre del 2008

La gallina dels ous d'or

El que durant molts anys ha estat la gallina dels ous d'or està a punt de servir-se a taula. El paradigma Ordinador, Sistema Operatiu i Aplicacions està arribant a la seva fi. S'ha declarat una nova batalla mundial. Els serveis WEB.

Durant molts anys hem instal·lat aplicacions als nostres ordinadors per poder tenir serveis. Al principi eren jocs i programes d'ofimàtica d'un sol participant. Després apareixeren les xarxes coaxials i internet amb mòdem ( alguns recordaran memorables partides al Duke Nukem ). Aquí ja podíem instal·lar algunes aplicacions on-line com el mirc o el Netscape Navigator. La velocitat va anar augmentant i aparegué el google. Internet va prendre forma i cada cop teníem més aplicacions que es connectaven a la xarxa per fer-hi gestions. I arribà la web 2.0. Un seguit d'aplicacions que ja no s'executaven sobre un ordinador sinó que eren executades des del servidor a través del navegador. Havien descobert que això no es pot piratejar i que a més es pot recollir informació dels usuaris sobre tot el que fan. Molt útil per avançar correctament.

El següent pas és obvi. Manegar-s'ho per aconseguir el màxim d'informació possible dels usuaris. Per això google es va treure un as de la màniga amb l'ampliació dels 2Gb als 7Gb actuals d'informació i l'ampliació d'aplicacions web per gastar-los. Ben organitzada i compactada, ocupa poc i al cap i a la fi, tothom té els mateixos documents. Hotmail el va intentar seguir amb una mediocritat que no va ser gaire ben acceptada pel públic. Però ara Microsoft ha desenfundat el seu mandoble més esmolat. Skydrive i Hotmail s'han unit i ofertaran 50Gb d'espai per a correu, fotos i tots els serveis en els que està treballant. Entre ells, l'esperat Office On-line. I tot a un preu de riure; gratuït.
Està clar que tothom vol aconseguir, com he dit, el màxim d'informació. Però... quin rendiment n'obtindran? Surt a compte la inversió i la infraestructura pel guany final? Youtube ha comprovat que no. I els altres?

2 comentaris:

  1. O bé publicitat personalitzada o bé aconseguir que a la llarga els usuaris paguem pels serveis web i deixem de comprar-nos ordinadors...

    Amb una pantalla i un perifèric de comandament farem prou?

    ResponElimina
  2. De fet aquest és el camí que està seguint tothom direccionant l'evolució cap als dispositius mòbils. Aviat només hi haurà una pantalla amb connexió a internet i tot serà On-line.

    ResponElimina