dissabte, 15 de novembre del 2008

Microsoft


Una de les companyies de software més grans del món. Potser la més gran gràcies al sistema operatiu que va revolucionar la informàtica ara ja farà 20 anys i que ha seguit essent el primer estant instal·lat permanentment al 90% dels ordinadors personals del món. Una bona campanya de màrqueting? Un bon moment? No ho sé, però ara comença el seu declivi. I us explicaré perquè. 

Microsoft va aparèixer en una època en què cada ordinador portava el seu sistema operatiu particular. Talment com estaven fent els MACs fins fa pocs dies. Això provocava que no hi havia compatibilitat entre sistemes i era molt complicat dur a terme qualsevol programa o perifèric. I aparegué Microsoft que juntament amb l'arquitectura x86 dels PCs va revolucionar-ho tot. Es passà de màquines amb un funcionament i rendiment excel·lent a unes altres més barates i totalment compatibles. Evidentment tothom s'hi va tirar de caps i el senyor Bill va fer-se ric amb pocs anys. Si fa no fa, va fer el mateix que ha fet la evolució amb nosaltres. Va crear un sistema mediocre dins unes màquines mediocres, que no poden especialitzar-se amb res i poden fer-ho tot. Té gràcia oi? Amb errors, com nosaltres!

Contemporanis però en altres arquitectures hi havia els Unix, els Macs... que també han anat evolucionant. Dels Unix n'aparegué el Linux que incloïa una nova característica i és que estava creat per la comunitat per a la comunitat. Era gratuït i lliure. Mentre que el windows era llicenciat, privat i de pagament. Des de llavors d'això ja en fa més de 10 anys, el Linux ha anat agafant més quota de mercat i el windows ha anat forçant més i més els fabricants i els clients a usar el seu sistema i encarir les llicències. 

Ara, amb l'aparició d'internet, hem arribat al punt que surt més rendible tenir un DVD amb tots els programes pirates que intentar comprar llicències. T'estalvies molt i molts problemes i evidentment molts i molts diners. Però és aquest el bon camí? Això no és llibertat, és pirateria.  
Però segurament és el camí més pròsper fins a l'extinció del sistema. 

Us poso un exemple d'aquests cops de cua terminals. Últimament he adquirit llicències per a un grapat d'office i windows. I aquest és el camí que he seguit. Primer de tot has de llegir-te tots els tipus de contractes de llicència que t'ofereixen, que a banda de ser molts, són molt llargs i enrevessats. Cada llicència té el seu preu amb un interval de 500€ de diferència. Un cop llegits, entesos i escollit quin és el que més s'adapta al que tu vols fer,  has de buscar-te un proveïdor que NO és Microsoft i que serà diferent depenent del tipus de llicència que hagis escollit. Un cop tens el proveïdor li fas la comanda, et cobren una part dels diners per anticipat i després t'esperes tres setmanes a què resolguin el teu cas. Finalment t'envien un correu amb un excel on hi ha un reguitzell de codis i números totalment inútils per a l'usuari però que són importantíssims per a les locutores de Microsoft. Hi truques i allà et diuen que t'has de fer un compte de hotmail per poder accedir a la gestió dels teus codis. Ho proves i falla. Truques i falla. Resolen el problema. Tornes a trucar i et demanen si vols llicències MAC o VKS. No saps què vol dir. N'esculls una a l'atzar i torna a fallar. Finalment, accedeixes als codis i t'apareix un codi de sèrie que podràs utilitzar amb el programari que t'has de descarregar del seu web a una velocitat ridícula. Tot per poder instal·lar un Office i un Windows legalment. 

No esteu amb mi que això és l'inici de la fi? Qui vol seguir tot aquest procés tenint alternatives? Cada cop menys gent. 


1 comentari:

  1. El futur estarà en l'estandardització i la compatibilització, això és evident. Però no s'ha d'oblidar que l'usuari és mandrós i l'aplicació d'èxit serà la que porti menys feina a l'usuari.

    ResponElimina